Ya Abal Soleh Madadi!!

Loading...

Teman Seperjuangan

Belongings Of The Prophet P B U H

Program Syurga - Part 2
x semudah itu..
Namun harus bisa melangkah, walau hanya setapak langkah si kura-kura.
6- Selalu Berzikir Kepada Allah AWJ.

Rasulullah saww bersabda: "Barangsiapa berkata Subhanallah, Allah tanamkan baginya satu pohon di syurga. Barangsiapa membaca Alhamdulillah, Allah tanamkan baginya satu pohon di syurga. Barangsiapa berkata La ilaha illallah, Allah tanamkan baginya satu pohon di syurga".

7- Solat-solat Sunat Harian

Dari Abul Hasan as: "Solat-solat sunat adalah korban setiap mukmin."
Dari Imam Hassan al-Askari as: "Karekter mukmin (pengikut ahlul Bait)ada 5: melakukan solat 51 rakaat,ziarah ar'bain, memakai cincin di sebelah kanannya, bersujud dengan pelipis (setelah bersujud dengan dahi)dan menzaharkan Bismillahirrahmanirrahim".

Penjelasan tentang solat 51 rakaat-

2 Rakaat sebelum subuh, 8 rakaat sebelum zuhur, 8 rakaat sebelum asar, 4 rakaat sesudah maghrib, 2 rakaat sambil duduk setelah solat i'sya, dan 11 rakaat solat malam + solat fardhu.

8- Meyambung Silaturrahim Terutama Dengan Orang Tua

Silaturrahim memakmurkan rumah dan menambah usia walaupun para pelakunya bukan orang baik-baik. Silaturrahim membersihkan amalan, melipatgandakan kekayaan, menolak kecelakaan, dan menangguh kematian.

9- Menyesali Dosa

Amirul Mukminin 'Ali as: " Penyesalan atas keburukan akan mendorong orang meninggalkan keburukan itu".
Aba Abdillah as: "Siapa yang berbahagia kerana perbuatan baik dan berduka kerana perbuatan buruk, pastilah dia seorang mukmin".

10- Tidak Membongkar Aib Orang Beriman

Rasulullah saww bersabda: "Janganlah kamu menyebarkan aib orang beriman. Kerana barangsiapa menyebarkan aib orang mukmin, Allah pun akan menyebarkan aibnya; dan barang siapa yang Allah bukakan aibnya, Allah akan mempermalukanya walaupun ia berada dalam rumahnya sendiri".

10/33

Posted by zahra_ qurratulain

Sumber: Read zahraqurratulain.blogspot.com

Ya Rasulillah! Ya Maulana!

Loading...